hoe werkt het

Als je een pak melk koopt overweeg je niet iedere keer opnieuw welk type, merk en hoeveelheid. Veel dingen kies je onbewust of je hebt in het verleden een keuze gemaakt en sindsdien denk je er niet meer over na. Soms is het wel slim om je af te vragen wat je zal doen. Op je werk, bijvoorbeeld. Voor je het weet ligt die nieuwe klus al op jouw bord, net als altijd. Geen idee hoe je er nu nog van af komt. Door je bewust te worden van je patronen kun je gedrag (eerder) leren herkennen. En misschien kies je dan anders, of zeg je op tijd nee. Een coach kan je hierbij helpen.

Stappenplan coachtraject

Na een eerste korte kennismaking begint een coachtraject bij Slangendrager in principe altijd met een Integrale Vitaliteitscheck. Dit is een vragenlijst die je thuis invult en die je meeneemt naar de eerste afspraak. Als je wilt doen we in het eerste gesprek ook een lichaamsmeting.

De eerste afspraak heeft als doel om enerzijds te onderzoeken waar het uit balans is in jouw leven en anderzijds de coachvraag helder en scherp te formuleren. De coachvraag staat centraal in de rest van het coachtraject, jij zelf bent eigenaar van de coachvraag.

In de daaropvolgende gesprekken ga je aan de slag met deze vraag. Dat gebeurt in 1-op-1 gesprekken, soms op de praktijk, maar bij voorkeur al wandelend op de hei. Naast het voeren van gesprekken zijn er oefeningen en opdrachten om thuis te proberen en verandering in te passen in de dagelijkse routine. Afhankelijk van de aard van de vraag en de omvang van de verandering duurt het traject voort totdat een van beide partijen vindt dat het genoeg is.

Aanpak groepsvraag

Als vanuit een organisatie het verzoek komt tot begeleiding wordt er na een eerste telefonische kennismaking een vervolgafspraak met de opdrachtgever gepland om de vraag die er ligt helder te krijgen en goed af te stemmen. Op basis van dat gesprek wordt een werkwijze overlegd en een aanbieding gedaan.

Inschrijving op een actuele training

Wil je deelnemen aan een bestaand programma stuur dan een bericht of bel.

 

Mijn leven

Ooit fietste ik van Zuid-Spanje naar Amsterdam. Al meer dan 1.000 kilometer had ik letterlijk als een berg opgezien tegen de Pyreneen. Alle ontberingen in Spanje vielen in het niet bij de gedachte dat ik die bergen nog over moest. Ik dacht serieus dat ik het niet ging redden. Aangekomen zochten we een camping en daar sprak ik een Nederlander bij het doen van de afwas. Ik maakte een praatje en vertelde hem van mijn zenuwen. Hij keek me glimlachend aan en vond het vrij simpel. Zet je fiets gewoon in het lichtste verzet en blijf rondjes draaien. Steeds opnieuw, tot je boven bent. Ik was sprakeloos, wat een wijsheid! Tijdens de  beklimming heb ik steeds aan dat gesprek gedacht. Tot ik boven was.

En nog vaak daarna.

 

Kleine stappen

Door met iets kleins te beginnen, te stoppen of op een andere manier te doen, en dit te blijven doen, geef je jezelf de mogelijkheid om het nieuwe gewoon te laten worden. En daarna de volgende stap te maken. Door de kleine stapjes, het vallen en opstaan, de humor en de ruimte ontstaat een beleving van mogen in plaats van moeten.

Langzaam maar zeker overschrijf je bestaande en herkenbare gewoontes. Op een leuke, gecontroleerde manier. Met grote kans van slagen, en vaak sneller dan je denkt!

Een coach helpt door te spiegelen, af en toe uit te zoomen maar vooral door aandacht te houden op jou en op wat je graag anders zou willen aanpakken.